BLAUW Exportbier:
een soort bier van lage gisting dat in de
jaren vijftig erg populair was met een alcoholvolume: 5,2%
Smaak:
moutig met een zachte bitterheid.
Aroma: tonen
van mout en hop.
Uiterlijk:
helder met een fijne witte schuimkraag.
Historische:
Tijdens de jaren vijftig was er sprake van zware handenarbeid en genoten
arbeiders vaak van bier. Exportbier had een lager alcoholgehalte dan gewone
pils, waardoor werknemers meer konden drinken zonder dat dit ten koste ging van
hun prestaties. BLAUW, wat ‘blauw’ betekent in het Nederlands, is vernoemd naar
de kleur van de arbeiderskledij uit die tijd. Interessant is dat BLAUW nog
steeds wordt aangeboden in flessen van 33 cl, maar nu hetzelfde
alcoholpercentage heeft als pils (5,2% ABV). Het wordt uitsluitend gebrouwen
met natuurlijke ingrediënten: water, maïs, gerstemout, hop en gist. BLAUW is
door de afwezigheid van bewaarmiddelen beperkt houdbaar (9 maanden) en is dus
vers het lekkerst.