Westmalle
Binnen de muren van de trappistenabdij van Westmalle worden drie soorten bier gebrouwen:
- Tripel van Westmalle
- Dubbel van Westmalle
- Extra van Westmalle
De Tripel en de Dubbel vind je makkelijk terug in de betere winkels of horecazaken van België en Nederland. De trappistenbieren van Westmalle zijn ook wereldwijd verkrijgbaar op een aantal geselecteerde plaatsen. Maar de Extra wordt slechts tweemaal per jaar gebrouwen en is alleen bedoeld voor intern gebruik. Dit bier drinken de monniken en hun gasten immers enkel bij het middagmaal.
DE TRIPEL VAN WESTMALLE
COMPLEXE EN EVENWICHTIGE TRIPEL
De Tripel van Westmalle is een helder, goudgeel trappistenbier van 9,5°. Het langzame brouwproces en de nagisting op fles leveren een complex bier op, met een fruitige geur van rijpe banaan en een mooie, genuanceerde hopneus. De zachte en romige smaak, met een bittere toets gedragen door het fruitaroma, heeft veel finesse en elegantie. Geniet ook na van de heerlijk lange en droge afdronk.
Dit bier wordt meestal geschonken uit flesjes van 33 cl, precies de inhoud van het bijhorende kelkglas. De Tripel is ook verkrijgbaar in flessen van 75 cl. Opmerkelijk is dat het bier in deze grotere flessen op een andere manier rijpt. De fruitige geur is wat zachter en rijper en het bier krijgt een lichte vanilletoets.
ORIGINEEL VAN BIJ HET BEGIN
Voor het eerst gebrouwen in 1934, wordt de Tripel van Westmalle wel eens de "moeder van alle tripels" genoemd en kreeg als stijl navolging door vele andere brouwerijen. De Tripel van Westmalle ontstond naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe brouwzaal in de abdij. In 1956 onderging het recept nog een aanpassing, maar die is sindsdien, dus al meer dan 60 jaar, onveranderd gebleven.
DE DUBBEL VAN WESTMALLE
FRUITIG AROMA, VOLLE SMAAK
Het donker, roodbruine trappistenbier van Westmalle, de Dubbel, bevat dankzij nagisting op fles (7%) een rijke en complexe smaak. Die wordt gekenmerkt door toetsen van karamel, mout en fruitige esters die doen denken aan rijpe banaan. De eerste kennismaking met de Dubbel van Westmalle is een crèmekleurige dikke schuimkraag. Na het drinken laat deze een mooi kantwerk achter in het glas. Maar de echte herinnering van dit evenwichtige trappistenbier met zacht mondgevoel is ongetwijfeld de lange, droge afdronk.
TRAPPIST OF DUBBEL?
De monniken van Westmalle brouwen al sinds 1856 een donker trappistenbier naast hun bestaande maaltijdbier. In 1926 passen ze het recept aan en brouwen ze het bier wat zwaarder door de ingrediënten te verdubbelen. Zo kwam het bier aan zijn naam Dubbel, hoewel velen hem vaak gewoon Trappist noemen. Dat recept is nog altijd de basis voor de Westmalle Dubbel die we nu kennen.