AUTHENTIC TRAPPIST PRODUCT

23-01-2021

Een trappistenbier is net iets anders dan een abdijbier. 'Trappist' is een beschermde herkomstbenaming die een bier pas mag dragen als er aan 3 voorwaarden is voldaan.

  1. Het bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij, door de monniken zelf of onder hun toezicht.
  2. De brouwerij moet ondergeschikt zijn aan het klooster en getuigen van een bedrijfscultuur die past bij het monastieke project.
  3. De brouwerij heeft niet als doel winst te maken. De inkomsten zorgen voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van de abdijsite. Wat overblijft schenken ze aan goede doelen, sociale werken en mensen in nood.

De controle gebeurt door de Internationale Vereniging Trappist (www.trappist.com). Voldoet een bier aan de regels dan mag het zich trappistenbier noemen en krijgt het het zeshoekige ATP-logo (Authentic Trappist Product).

België heeft 6 trappistenbieren .

1836 - Westmalle

1839 - Westvleteren

1862 - Chimay

1899 - Rochefort

1932 - Orval

1998 - Achel